Hotel Xalet Bringué ****

Hotel Xalet Bringué ****
Carretera General 3, EL SERRAT tel. +376 - 749 100
Ordino AD300 (Andorra)

divendres, 26 d’agost del 2011

Moth Night (la nit de les papallones nocturnes)

Si les papallones s'extingissin, la vida tal com la coneixem canviaria en només una setmana.




Aquest 25 d'agost ha tingut lloc a Arinsal, al parc natural del Comapedrosa, la Moth Night. Un esdeveniment que té lloc a nivell europeu, per donar a conèixer les característiques i la importància de les papallones nocturnes en els ecosistemes. Ensenyar una mica més com és el seu món, les seves particularitats, la seva bellesa ... sensibilitzar respecte la seva importància en l'ecosistema, com a part dels cicles de pol·linització i com a part important dels cicles de nutrició d'altres espècies.



Les papallones suposen una de les tres categories entre els insectes més abundants. I, per cada espècie diürna, hi ha desenes d'espècies nocturnes. No obstant això, són grans desconegudes. Longevitat, hàbits nutricionals, categories, parentiu i diferències amb les diürnes... Són alguns dels temes que l'expert local Eric Silvestre i la investigadora del CENMA Marta Domènech ens han donat a conèixer en aquesta fascinant nit de les papallones nocturnes.


Aquesta activitat ha estat dividida en dues parts: en la primera, se'ns va oferir una xerrada divulgativa al propi parc del Comapedrosa segons queia la nit i, després, els participants hem pogut veure com, mitjançant una senzilla i inofensiva trampa de llum, aquests curiosos insectes eren atrets irremeiablement.

Aquesta atracció que senten per la llum és una cosa que ens ha fascinat des de l'antiguitat. La raó... potser es degui a un sistema d'orientació celest en què la lluna juga un paper ancestral, que avui per desgràcia està fortament distorsionat per la persistent contaminació lumínica.





I aquest és un aspecte que té relació amb el nostre hotel i amb el nostre suport i participació en el projecte Starlight per a la conservació dels cels foscos. Cal remarcar que l'entorn del Comapedrosa és un espai protegit i en el qual la contaminació lumínica és escassa, per la qual cosa és un entorn ideal per a l'observació de la vida nocturna. I és per tal de protegir aquesta biodiversitat que us aportem una raó més per donar suport a aquesta bella iniciativa de protegir la qualitat del cel i prevenir la contaminació lumínica.

I aquí us deixo una pregunta, amfitrions nostres: Podria ser que l'any que ve tingués lloc la Moth Night al Parc Natural de Sorteny? Ja que aquest és també un dels tresors dels Pirineus en biodiversitat i, en concret, de lepidòpters (papallones).

Eric, Marta, i a tots els participants:
gràcies per una nit tan interessant.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada